Bekijk onderstaande filmpjes waarin docenten vertellen over hun ervaring met het principe Flipping the Classroom:

Filmpje 1:

Op middelbare school UniC in Utrecht wordt enthousiast gewerkt met online gereedschappen om lesstof en opdrachten, die normaal in de klas behandeld worden, buiten de les beschikbaar te maken. Voortrekker hierin is Jelmer Evers, die al jaren ervaring heeft met Web 2.0 toepassingen. Als geschiedenisdocent weet hij deze nu in zijn onderwijs te integreren onder het mom van ‘flipping the classroom’, dit houdt in dat leerlingen thuis luisteren en kijken naar de uitleg van de lesstof. Hij gebruikt hiervoor het gratis online toegankelijke Screenr, waarmee in een handomdraai zgn. screencasts zijn op te nemen.
Door deze ‘thuiscolleges’ komt er in de les tijd vrij voor dingen die normaal als huiswerk worden opgegeven: opdrachten maken, met digitaal lesmateriaal werken, onderzoek doen, in groepjes werken, etc. Vandaar de term ‘flipping the classroom’.
Veel leerlingen zijn blij met deze aanpak en inmiddels zijn verschillende docenten op UniC aan het experimenteren met het maken van filmpjes met lesstof en opdrachten voor leerlingen (en door leerlingen). De docenten op UniC pikken dit snel van elkaar op door regelmatig onderling te delen wat er goed werkt, zoals in een good practice uurtje.
Zie ook het artikel over de lessen van Jelmer Evers en flipping the classroom op onderwijsvanmorgen.nl: http://www.onderwijsvanmorgen.nl/flipping-the-classroom/

Filmpje 2:

De wereld verandert van een industriële naar een kennis- en netwerksamenleving. Dit vraagt bepaalde competenties van burgers om succesvol mee te kunnen doen in deze samenleving. Het onderwijs moet hierop inspelen en leerlingen van nu voorbereiden op een toekomst voor later. Hoe geven scholen vorm aan deze uitdaging?
Op het Farel college in Amersfoort experimenteert leraar Dolf Breederveld met "flipping the classeroom", een laagdrempelige en slimme alternatieve aanpak van lesgeven waarbij ook 21st century skills geleerd worden.

Ben je klaar? Bekijk dan deze infographic over Flipping the Classroom en lees meer over "Wat is Flip de klas?"